Goudologie 2: Gouda in tijd van oorlog – 2023

Een nieuwe Goudologie 2 cursus!
Vanaf 28 oktober 2023 organiseren we Goudologie 2: Gouda in tijd van oorlog. In 4 lessen nemen de docenten u graag mee op dit onderwerp. Vanaf les 2 ligt de nadruk op Eerste en Tweede wereldoorlog. Deze Goudologie 2 cursus ontwikkelen we speciaal voor Goudologen. Nog geen Goudoloog? Volg dan de basiscursus.

Een kort overzicht van de cursus vindt u hieronder. Onderaan de pagina kunt u zich inschrijven voor deze cursus. De inschrijvingskosten bedragen: € 75,-

Zaterdag 28 oktober
De militaire geschiedenis van Gouda – Christiaan van der Spek
Tijdens deze introductieles wordt u meegenomen langs de belangrijkste krijgshistorische momenten uit de Goudse geschiedenis, met een nadruk op de periode voor 1900. Bij welke conflicten was Gouda betrokken en welke gevolgen ondervond de Goudse bevolking daarvan? De stad is nooit bekend geworden door een beroemde veldslag of belegering, maar toch is de militaire geschiedenis van de stad de moeite van het vertellen waard.

Zaterdag 4 november
Gouda tijdens de Eerste Wereldoorlog – Martin Kraaijestein
Ons land bleef neutraal tijdens de Eerste Wereldoorlog. Maar kreeg wel te maken met grote vraagstukken zoals mobilisatie, grote vluchtelingenstroom, de voedselvoorziening en schaarste aan elementaire goederen. Wat betekende dit voor Gouda?

Het vluchtoord Gouda – Erik Kooistra
Na het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog vluchtten bijna een miljoen Belgen naar Nederland. In Gouda werden op het hoogtepunt ongeveer 1800 Belgische vluchtelingen opgevangen in het kamp aan de Graaf Florisweg. In deze les wordt de geschiedenis van het kamp uit de doeken gedaan, door de vele foto’s en kaarten krijgt u een goed beeld van de wijze hoe de Belgen in Gouda werden opgevangen.

Zaterdag 11 november
Goudse slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog
Corretta Bakker-Wijbrans
Op het stadhuis van Gouda hangt een indrukwekkend lange lijst met namen, leeftijden en overlijdensplaatsen. Hoe is deze lijst tot stand gekomen? Wie waren al die Gouwenaars en hoe zijn ze gestorven? Maar vooral ook, wat kunnen we te weten komen over hun levens? (En misschien kunnen we uw hulp daarbij goed gebruiken!)

Bommen op GoudaErik Kooistra
Gouda was tijdens de Tweede Wereldoorlog voor de Duitse bezetter niet van groot belang, toch werd de stad meerdere malen gebombardeerd. Wie deed dit en waarom? Wat waren de gevolgen? Op onder andere deze vragen proberen wij u tijdens deze les een antwoord te geven.

Zaterdag 18 november
Joods Gouda – Lex van der Helm
Ze zijn je misschien wel opgevallen: het Joodse Poortje, het gedenkteken aan de deur van de Vrije Evangelische Gemeente of de Stolpersteine in de straat. Allemaal sporen van Joods leven dat na de tweede Wereldoorlog bijna helemaal verdween. Hoe zag dat leven eruit en wat is er gebeurd?

Verzet in Gouda – Hans Suijs
Wat is er bekend over het verzet in Gouda?  Tijdens de les komen diverse onderwerpen naar voren: Verzet in Gouda in het perspectief van het verzetsdistrict Gouda. Georganiseerd verzet en individueel verzet. Na ‘dolle dinsdag’ waren er Interne conflicten in het verzet en de achtergronden hiervan. Vooral ook hoe veel arrestaties konden worden voorkomen door het telefoonverkeer van de Sicherheitsdienst af te tappen. Verzetsmannen die omgekomen zijn. Een zwarte Bevrijdingsdag in Oudewater. Twee nieuwe straatnamen voor Goudse verzetsvrouwen.

De lessen worden op verschillende locaties in de binnenstad gegeven. Via onderstaand formulier kunt u zich opgeven. U dient de kosten gelijk via iDEAL te voldoen. Uw inschrijving is dan definitief!
Voor meer informatie: info@historischplatformgouda.nl.

Helaas, deze cursus is volgeboekt. Wilt u een bericht krijgen zodra er een nieuwe cursus is? Laat uw e-mailadres achter en wij houden u op de hoogte. Kijkt u op onze pagina Goudologie voor andere data en het overige cursusaanbod waarvoor u zich kunt aanmelden.

Uw gegevens zullen worden opgenomen in ons adressenbestand zodat wij onze administratie up-to-date kunnen houden. Wij zullen hiervoor de privacyregels in acht nemen. Uw gegevens zullen dan ook niet doorgegeven worden aan derden. Download onze algemene Voorwaarden incl annuleringsvoorwaarden.