Goudologie 2

Iedere goudoloog die met goed gevolg het examen heeft afgelegd, kan deelnemen aan een cursus Goudologie 2. Deze verdiepende cursussen  organiseren we 1 tot 2 keer per jaar over verschillende Goudse thema’s.
Najaar 2023 is de Goudologie 2 cursus Gouda in tijd van oorlog afgerond. In maart 2024 start de Goudologie 2 cursus over Vluchtelingen en migranten door de eeuwen heen.

Goudologie 2 – 2022 en 2023
De Librije en de Goudse boekdrukkunst
Deze cursus is 2x gegeven, eind 2022 en in het voorjaar 2023.  In totaal volgden een kleine 60 deelnemers deze Goudologie-2 cursus. Docenten Jan Willem Klein, Marianne Lambregts en Paul Abels namen de deelnemers mee in de diverse facetten van het onderwerp. Speciaal voor deze cursus was een wandeling opgezet langs diverse drukkershuizen in de binnenstad, waarbij een bezoek aan de plek van librije in de st Jan en de nieuwe Librije natuurlijk niet mocht ontbreken.

Coornhert en de Goudse vrijheid
Ter gelegenheid van de 500ste geboortedag van de humanistische vrijdenker Dirck Volkertszoon Coornhert en de viering van 750 jaar stadsrechten van Gouda heeft het Historisch Platform in samenwerking met de Goudse historicus Paul Abels en het programmateam Gouda 750 een bijzondere Goudologie-II leergang georganiseerd in maart 2022. Deze bijzondere leergang was geheel gewijd aan deze grote Goudse denker.
Het programma bestond uit vier delen:
Deel 1
De tolerante mens en de Goudse Vrijheid (Paul Abels)
Vrijdenkers in de Republiek: een kleurrijk palet (Mirjam van Veen)
Deel 2
De vluchtende mens (Silke Muylaert)
De scheppende mens (Johan Koppenol)
Deel 3
Coornhert: het echec van opstanding en reformatie (Jaap Gruppelaar)
De perfecte en imperfecte mens (Gertjan Glismeijer)
Deel 4
Boekdrukkers van de Goudse Vrijheid (Paul Abels)
De erfenis van Coornhert in Gouda en daarbuiten (Pieter Verhoeve)

Goudologie 2 in het verleden
De afgelopen jaren hebben we diverse onderwerpen behandeld waaronder: Gouda en het water, Gouda buiten de singels, Gouda en de dood, Gouda tijdens WO I en WO II.