Nieuws

1 januari 2024
Goudologie 2024 vol. Inschrijving Goudologie 2025 geopend
Namens het bestuur van het Historisch Platform Gouda wensen wij u een mooi en gezond 2024.
De cursus Goudologie voor het najaar van 2024 is inmiddels volgeboekt. Voor de cursus die voorjaar 2025 start kunt u zich inschrijven.

31 juli 2023
Inschrijving najaar 2024 geopend
De belangstelling voor Goudologie blijft groot. De basiscursus in het najaar van 2023 en het voorjaar van 2024 zijn al vol. De inschrijving voor het najaar van 2024 is geopend.

25 april 2023
Certificaten uitgereikt
Op 15 april jl hebben alle deelnemers met succes hun Goudologie basiscursus afgerond. Gefeliciteerd!
Een week later ontvingen de deelnemers van Goudologie 2 Librije en de Goudse boekcultuur hun certificaat.

4 december 2022
1000 Goudologen !!
17 jaar na de start van de eerste cursus Goudologie in 2005 hebben we de 1000e Goudoloog verwelkomd. Zo’n 25 cursisten deden op 3 december examen en Simone Sibrens was uiteindelijk de 1000e. Van harte gefeliciteerd!

Wethouder Thierry van Vugt deelde daarna de certificaten uit aan alle deelnemers; de jongste deelnemer was dit najaar 17 jaar, de oudste 91 jaar. Gemeente Gouda onderstreepte de feestvreugde met een felicitatietaart.

4 december 2022
Getuigschriften voor Goudologie II – Librije en de Goudse boekcultuur
Zaterdag 3 december was de laatste cursusdag voor de 30 deelnemers van de Goudologie II leergang over de Librije en de Goudse boekcultuur.  De deelnemers waren enthousiast over de opzet van de cursus en ook de speciale Boekdrukkunst-wandeling. Docenten Paul Abels, Marianne Lambregts en Jan Willem Klein kijken tevreden terug.

4 mei 2022
Goudologie 2: Librije en de Goudse boekcultuur is vol
Met de laatste inschrijvingen is de Goudologie 2 leergang over de Librije en de Goudse boekcultuur volgeboekt. Zo’n 30 Goudologen verdiepen zich vanaf 12 november dit jaar verder in dit onderwerp.

2 april 2022
Scheidend voorzitter Ineke Verkaaik benoemd tot ereburger van Gouda
Bij haar afscheid als voorzitter van het Historisch Platform Gouda is Ineke Verkaaik-Hogervorst benoemd tot ereburger van de stad Gouda. Zij heeft deze gemeentelijke onderscheiding gekregen vanwege haar uitzonderlijke inzet voor de stad Gouda. Burgemeester Pieter Verhoeve reikte haar de zilveren erepenning uit na afloop van de cursus Goudologie 2: Coornhert en de Goudse Vrijheid in Cinema Gouda.

Ineke Verkaaik was sinds 2013 voorzitter van het HPG en heeft, samen met de andere bestuursleden, de afgelopen jaren diverse Goudologie leergangen georganiseerd en meer dan 500 Goudologen opgeleid en enthousiast gemaakt voor rollen binnen andere Goudse historische verenigingen. Daarnaast heeft ze een belangrijke rol gespeeld in de coördinatie en samenwerking tussen de verenigingen en instanties in de cultuurhistorische sector.

Als bestuur zijn we hier ongelofelijk trots op en feliciteren Ineke van harte!


foto’s: Sandra Zeilstra

2 april 2022
Gouda750 Goudologie-leergang Coornhert en de Goudse Vrijheid groot succes
Zo’n 170 Goudologen en andere belangstellenden hebben op vier zaterdagen in maart en april genoten van acht bijzondere lezingen in Cinema Gouda, met als centraal onderwerp Dirck Volkertszoon Coornhert.

Het programma bestond uit vier delen:
Deel 1
De tolerante mens en de Goudse Vrijheid (Paul Abels)
Vrijdenkers in de Republiek: een kleurrijk palet (Mirjam van Veen)

Deel 2
De vluchtende mens (Silke Muylaert)
De scheppende mens (Johan Koppenol)

Deel 3
Coornhert: het echec van opstanding en reformatie (Jaap Gruppelaar)
De perfecte en imperfecte mens (Gertjan Glismeijer)

Deel 4
Boekdrukkers van de Goudse Vrijheid (Paul Abels)
De erfenis van Coornhert in Gouda en daarbuiten (Pieter Verhoeve)