Heeft u ooit gehoord van GOS?

Het is geen Gouds dialect voor ‘goser of gossie’ en het is ook geen voetbalclub! GOS staat voor Gouda Op Schrift, het geschreven verleden van Gouda.

Onze historische kennis weten we te halen uit Goudse stadsbeschrijvingen. Zo is er ook een handgeschreven boekje opgedoken van een Gouds burgemeester: Adriaen Vereyck, 1650. Zijn zgn. Memorieboekje – onlangs aangeschaft door de St. Vrienden Archief en Librije – staat in de startblokken om getranscribeerd (hertaald naar modern Nederlands) te worden. In een almanakje van 1788 staat een stukje geschreven over de aanhouding van prinses Wilhelmina van Pruisen bij Goejanverwellesluis in 1787.

Onze huidige burgemeester zou in zijn versie van zijn Memorieboekje kunnen optekenen: ‘Hoe Gouda zijn cultuurhistorische panden anno 2013 dreigt te verliezen, ondanks dat wij nu de afbraak van onze Goudse stadsmuren in 1870 veroordelen!’

Van GOS naar DOS is slechts één letter verschil op schrift. In de praktijk betekent het ‘Doorgaan Of Stoppen’. De vakantie heeft inmiddels ook Gouda bereikt en de Gemeentelijke uitgaven worden met onmiddellijke ingang gestopt. Rust in Gouda!

Om na de vakantie een felle discussie te laten ontketenen…stilstand is achteruitgang.

De verschraling zal in cultuurhistorisch Gouda nog verder toeslaan. Dit gaat een spannend hoofdstuk worden in het Memorieboekje van onze huidige burgemeester.