Wie zijn stad kent… bevuilt haar niet!

Een groot applaus klinkt na de lessen Goudologie ‘Gouda in WOI & II!’ De inhoud van de lessen past nauwelijks in de voorgeschreven tijd. Nieuw onderzoek met nieuwe resultaten en aangepaste presentaties wordt aan de leergierige cursisten gepresenteerd. De lessen kunnen niet lang genoeg duren… Dat was tijdens de jeugdjaren wel anders! De docenten die over het leed van de Goudse oorlogsslachtoffers praten zorgen voor kippenvel. Het lot van de Joden in de stad beroert iedereen, er vallen soms korte stiltes. Menigeen prijst ook het initiatief voor het plaatsen van de Stolpersteine. De jeugdige Gouwenaars die de plekken in de Goudse trottoirs gereedmaken om eind februari de Stolpersteine te kunnen ontvangen. Deze middelbare scholieren beseffen terdege waarom ze nu wél stoeptegels uit de Goudse straten mogen verwijderen.

Vier zaterdagochtenden je tijd goed besteden kan in het najaar ook in Cinema Gouda bij ‘Erasmus en Gouda’. De cursus ‘Gouda buiten de Singels’ wordt ook weer van de plank gehaald, afgestoft en opgepoetst. Tenslotte ligt daar het nieuw te ontwikkelen gebied van het voormalig asfaltterrein voor en door de Gouwenaars.

Die stap in de toekomst kunnen we maken als de geschiedenis van de stad in ons hoofd en onze genen zit. Zowel op bestuurlijk-, gemeentelijk- als vrijwilligersniveau.                                 Want wie zijn stad kent, bevuilt haar niet.